Welcome to Our Website

‘Kuzey Kutbu’na odaklanıyoruz!’

Altı haftadır devam eden ‘Steadfast Defender 2024’ tatbikatının Polonya ayağında, müttefiklerin, başta Rusya olmak üzere, NATO üyelerine yönelik hasmane emelleri olan üçüncü ülkelere karşı, uyarı niteliğinde açıklamaları oldu.

Dün NATO’nun istikam birliklerinin nehir geçiş törenine Avrupa Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Orgeneral Christopher Cavoli ile ev sahibi ülke Polonya Cumhurbaşkanı Andrezj Duda, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauséda ve çok sayıda kuvvet komutanı katıldılar. Siyasi liderler ile askeri yetkililer, NATO’nun savunma amaçlı bir örgüt olduğunu hatırlatarak, yeni tehditlere yönelik tüm ülkelerin askeri imkan ve yeteneklerini geliştirmeye devam edeceklerini ilan ettiler. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ve başlatmış olduğu savaşla birlikte NATO müttefiklerinin güvenlik kaygılarının doğal bir şekilde arttığını belirten askeri ve siyasi liderler, bu hususta Atlantik’in iki yakasındaki toplam 1 milyar NATO yurttaşının güvenliğini sağlama konusunda kararlı olduklarına dikkat çekti.

Eriyen buzullar…

NATO’nun ABD’nin Norfolk kentinde bulunan Müşterek Kuvvet Komutanı Koramiral Douglas Perry, Rusya’nın sadece Avrupa ülkelerinde değil, Arktik çember ve Kuzey Kutbu’nda da çok büyük bir tehdit oluşturduğunu hatırlattı. Milliyet’in sorularını yanıtlayan Perry, eriyen buzullardan dolayı Arktik çember ve Kuzey Kutbu’nun Avrupa’dan Asya’ya önemli bir geçiş yolu olmaya başlayabileceğini, Rusya’nın da burada müttefiklere tehdit oluşturan hak iddia edebileceğine işaret etti. Bu çerçevede NATO’nun Norveç, İzlanda ve kuzeyinde bulunan alanın güvenliğini sağlamasının önemine vurgu yapan Perry, “Kuzey ABD ve Kanada ile Avrupa’daki müttefiklerimizle bağlantıyı sağlıyoruz. Bu askeri güç akışı açısından hayati önem taşıyor. Barış zamanında kabiliyetlerimizi gösteriyoruz. Kuzey Atlantik’te ve Kuzey Kutbu’nda operasyonlar sergilememiz, potansiyel düşmanlara hazır olduğumuzu, dosta, tehditlere hızlı bir şekilde uzun vadeli yanıt verebileceğimizi gösteriyor” dedi.

Türkiye, ABD ve İngiltere

Askeri gözlemciler, Rusya’nın Kola’da konuşlandırdığı nükleer denizaltılar ve başlıklarından dolayı Avrupa kıtasında, kamuoyunun dikkatini çekmeyecek şekilde önemli bir tehdit oluşturduğunu hatırlatıyorlar. Aynı kaynaklar, NATO üyesi Norveç kıyılarına 400 km mesafede Rus askeri konuşlanmasının önümüzdeki dönemde sorun teşkil edebileceğine dikkat çekerken, İttifak’ın ileride düzenleyeceği tatbikatların bu tür ihtimallere karşı hazırlık durumunu daha yükseğe getirmeyi amaçlayacağına vurgu yaptılar.

Nitekim ‘SFD24’ çatı tatbikatı çerçevesinde düzenlenen ‘Trojan Footprint 2024’, müttefiklerden en az 2 bin askerlik özel birlik oluşturdu. Almanya’nın Stuttgart kentindeki Avrupa Kuvvet Komutanlığı ile Yunanistan, Romanya ve Gürcistan’da icra edilen tatbikatta Türkiye, ABD ve İngiltere’nin ardından en çok katkıda bulunan üçüncü ülke konumunda. Tatbikatın amacı NATO üyelerinin özel kuvvetleri arasında uyum ve harekat eşgüdümünü sağlamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir