Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Çocukların Dersleri ve Eğitim Hayatını Nasıl Etkiliyor?
Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, DEHB’nin çocuklarda dersleri ve eğitim hayatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Detaylara dikkat edememe, ders dinlerken odaklanamama ve günlük görevleri (ödev ve dersler) unutma gibi belirtiler gözlemlendiğinde uzmana başvurulması gerektiğini söyledi.
Tani Sayısı Artıyor
DHA’nın haberine göre Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, dünya genelinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılarında artış yaşandığını belirtti. ABD’de yapılan araştırmalar, 2016-2022 yılları arasında 3 ila 17 yaş aralığında bir milyon çocuğa DEHB teşhisi konulduğunu ortaya koydu. Psikolog Aybige Üstüner, DEHB hastalığının yaygın bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurguladı.
‘Nörogelişimsel Bozukluk’
Aybige Üstüner, DEHB hastalığının bireylerin dikkatlerini sürdürmede, dürtülerini kontrol etmede ve hareketlerini düzenlemede güçlük çektiği nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu açıkladı. Hastalığın çocukluk döneminde başladığını ve yaşam boyunca devam edebildiğini aktaran Üstüner, DEHB’nin akademik ve sosyal alanlardaki işlevselliği etkileyebildiğini belirtti. DEHB’li çocukların okul başarısının dikkat dağınıklığı nedeniyle düşebildiğine dikkat çeken Psikolog Aybige Üstüner, tanı sürecinde aile ve öğretmenlerin çocuğu dikkatlice gözlemlemesi gerektiğine işaret etti.
‘Ailede Öyküsü Olanlarda Risk Fazla’
Ailede DEHB öyküsü olan bireylerde bu bozukluğun görülme olasılığının daha yüksek olduğuna değinen Üstüner, genellikle çocukluk döneminde teşhis edildiğini ve okul çağındaki çocuklarda daha sık görüldüğünü belirtti. Belirtiler arasında detaylara dikkat etmekte zorlanma, dikkatsizce hatalar yapma, dikkatin dağılması, görevleri organize etmekte zorlanma, günlük görevleri unutma ve eşyaları sık sık kaybetme gibi durumların bulunduğunu aktardı.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)